TKODaily - Wanita Islam Kini
   Login
:: Menu Utama  ::  Hantar Artikel  ::  Akaun Anda  ::  Forums  ::
kOtAk SeMbANg

Only registered users can shout. Please login or create an account.
mENu uTAmA
· Home
· Album
· Beritahu Kawan
· FAQ
· Forum
· Komen
· Masej Peribadi
· Members_List
· Muat Turun
· Pencarian
· PHPNuke Editor
· Statistik
10 tOp MinGGu iNi
There isn't content right now for this block.
10 tOp bULaN iNi
There isn't content right now for this block.
kERamAiAN OnLiNE
Welcome, Tetamu
Nickname
Password
(Register)
Membership:
Latest: zulzin
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 95

People Online:
Visitors: 27
Members: 0
Total: 27
pERkiRaAN oNLiNe
We received

1961704
page views since
1 Feb 2011

Jumlah Hits
· Hari Ini

327

· Semalam

1013


Purata Hits
· Sejam

62

· Sehari

1,074

· Sebulan

32,695

· Setahun

392,341


Server Masa Server
· Masa

11:54:44

· Tarikh

20 Sep 2014

· Zon

+0800

PeRKIraAN UniQuE

Statistik awam melalui portal percuma :-

WanitaKini.com: Resipi

Search on This Topic:   
[ Go to Home | Select a New Topic ]

Sambal hitam: Menu utama majlis kenduri kendara
Resipi
Oleh GambarPelik



BENARLAH kata orang, tak kenal maka tak cinta atau belum cuba belum tahu. Begitulah apa yang dirasakan oleh pesara tentera, Mhd. Nasir Ismail, 54, tatkala pertama kali mencuba juadah tradisi Pahang iaitu sambal hitam belimbing buluh.

Sewaktu mula-mula melihat sambal yang dihidangkan kepadanya ketika berhijrah ke Merapoh, Kuala Lipis, Pahang terbit rasa kurang selesa di benak fikirannya.

Sambal tersebut kelihatan kotor di mata Mhd. Nasir kerana warnanya yang hitam dan tidak secantik hidangan lain yang pernah dinikmati sebelum ini.


Posted by Nabila on Saturday, August 24 @ 19:20:05 MYT (794 reads)
Seterusnya.. | 5327 bytes more | comments? | Score: 0)

Resepi Kek Cokelat Kukus Berlapis (Kek Coklat)
Resipi
Oleh anizyn

RESIPI KEK COKLAT KUKUS BERLAPIS

Bahan-Bahan Kek:
2 biji telur gred B
1 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak
1 cawan susu pekat manis
1 sk soda bikarbonet
1 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum
1 cawan air panas
1 pek kek lapis


Posted by Nabila on Sunday, July 28 @ 20:14:05 MYT (1426 reads)
Seterusnya.. | 2043 bytes more | comments? | Score: 0)

Mee Udang Mentadak/Lipan/Ronggeng
Resipi
Oleh SayaChefKecil

Assalamualaikum,
Rasanya masih belum terlewat saya mengucapkan salam aidilfitri kepada pengunjung yang sudi membaca blog saya ini. Pasti ada di antara kita masih lagi dalam mood beraya dan menerima pelawaan ke rumah terbuka. Niat saya ingin membuat rumah terbuka untuk kawan-kawan dan jiran tahun ini tapi masih mempertimbangkannya atas beberapa faktor. Insyaallah. 

Sebenarnya entry mengenai resepi ini sudah saya catatkan di sini. Biasalah kalau En Bapak ke pasar dan ternampak udang ini terjual, pasti dia segera menelefon saya untuk mengubah satu menu mingguan kami kepada resepi ini. Oleh kerana udang ini jarang-jarang diperoleh, maka saya, isteri yang patuh (cewah!) terus bersetuju cadangan si suami.




Posted by Nabila on Sunday, July 07 @ 18:18:56 MYT (645 reads)
Seterusnya.. | 4106 bytes more | comments? | Score: 0)

Resepi Puding Roti Pisang Ceria (Kukus)
Resipi
Oleh Ceria-resipi



Kali ni resepi pakai balun je. Untuk minum petang sebab boring tak tahu nak masak apa, so kita buat yang nampak pelik sikit la. Tengok kat dapur, ada la bahan ni. Jadi timbul idea nak buat puding roti untuk makan petang ni.
Bahan-bahan
~ 8 biji pisang emas (pisang apa pun boleh)
~ 5 sudu breadcrumbs (guna 5 keping roti kering yang dihancurkan pun boleh)
~ 1 cawan susu segar (susu sejat pun boleh)
~ 2 biji telur ayam
~ 1 sudu gula
~ garam secubit
~ 2 sudu tepung gandum


Posted by AnisahOmar on Sunday, June 09 @ 16:00:00 MYT (975 reads)
Seterusnya.. | 4977 bytes more | comments? | Score: 0)

Durian Crepe
Resipi
Oleh MyResepi



Semua la tahu kan sekarang  tengah hot hot meletop gitu makanan dessert ni. Saya pun xketinggalan selit2 mencuba dan berbisness. Dengan izin Allah, ada rezeki saya di situ...alhamdulillah..

Pelik sikit kelihatannya gambor crepe saya kat atas tu?MEENGGERUTU KULITNYA KAN?
HAHAHA..gelak skiitt.. ini adalah disebabkan kesilapan teknik pemukaan namanya.
Silap lipatttt.. hehehe.



Posted by AnisahOmar on Saturday, February 16 @ 11:48:35 MYT (1699 reads)
Seterusnya.. | 2092 bytes more | comments? | Score: 0)

Resepi Orang Banjar, Kulit Cempedak / Mandai
Resipi
Oleh Jari Mas


1- Keluarkan isi cempedak, kulitnya disiang/dibuang kulit mengerutu bahagian luar kemudian potong2 macam dalam bekas kuning.


2- Lepas cuci bersih, gaulkan kulit cempedak dengan garam lebih kurang 1/2 cawan untuk kulit sebanyak dalam gambar/ sebiji kulit cempedak.


Posted by AnisahOmar on Tuesday, February 12 @ 22:17:31 MYT (689 reads)
Seterusnya.. | 2851 bytes more | comments? | Score: 5)

Minyak Zaitun - Makanan Janin Semasa Ibu Mengandung
Resipi
Oleh WanitaMuslimah

Makanan janin dihasilkan dari darah ibu. Sehingga, apapun yang dimakan dan diminum ibu akan sampai ke janin. Diriwayakan dari Syaidina Ali kw, "Allah SWT telah memerangkap darah di perut ibu, sehingga menjadi makanan bagi anak."

Juga diriwayatkan dari Imam As-Shadiq, "Apapun yang dimakan, diminum dan dihirup ibu selama masa kehamilan, Allah SWT juga memberikannya kepada anak."

Oleh sebab itu, sebagaimana di saat pembuahan, sangatlah penting bagi ibu untuk memperhatikan makanan yang dikonsumsinya. Sekaitan dengan makanan haram, diriwayatkan, "Pengaruh dari penghasilan haram akan tampak pada keturunan seseorang."


Posted by Nabila on Wednesday, October 31 @ 20:00:00 MYT (3269 reads)
Seterusnya.. | 18316 bytes more | comments? | Score: 0)

Snowy Heart Cookies, Sardin Rolls dan Bun Sosej Berpintal
Resipi
Oleh ChetAm

Biskut ni memang sedap. Chetam dah rasa masa majlis bacaan Yassin di Masjid KLCC. Mummy Roz yang bawa. Memang power giler.

Snowy Heart Cookies sumbangan Mummy Roz dari ResepiNet

500gm tepung kanji (aka tepung ubi kayu)
800gm tepung gandum
16 ozs ghee (1 tin ghee yg kecik)
12 ozs gula aising (1 oz = 28 g)
1 sudu teh soda bikarbonat
Susu Nespray (atau mana2 susu yg sedaplah)

Cara-caranya:
Ayak tepung kanji, tepung gandum dan soda bikarbonat
Pukul ghee dan gula halus hingga sebati
Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit dan gaulkan hingga tepung hingga sebati.
Kalau adunan masih tak boleh dicanai dan terap, tambahkan tepung gandum sikit2 dan uli hinggalah adunan boleh dicanai.


Posted by Nabila on Saturday, February 18 @ 10:43:34 MYT (642 reads)
Seterusnya.. | 7214 bytes more | comments? | Score: 0)

Daging Bakar Black Pepper
Resipi
Oleh Anjung Web



Ini merupakan satu cara mudah memasak daging tanpa memerlukan kemahiran untuk memasak.

Bahan-bahan:

300 gram daging lembu (batang pinang)
2 sudu lada hitam (ditumbuk)
Sedikit garam
Minyak zaitun



Posted by Nabila on Monday, January 02 @ 15:34:59 MYT (2717 reads)
Seterusnya.. | 1353 bytes more | comments? | Score: 0)

Resepi Ikan Bakar
Resipi

OLeh Resipi4U


Resepi Ikan Bakar
(Grilled Fish Recipe (Malaysian Style)- click here for English)

Bahan-bahan:

Ekor ikan kembong — siang dan bersihkan

Cicah:
2 cili merah – hiris nipis
2 cili hijau/ cili api - hiris nipis
3 bawang merah - hiris nipis
Belacan sebesar ibu jari — bakar dan hancurkan
Garam dan gula secukup rasa



Posted by Nabila on Sunday, March 20 @ 21:03:48 MYT (4451 reads)
Seterusnya.. | 1168 bytes more | comments? | Score: 0)

PoLL sELiDik
TKOdaily (pink) jadi Wanitakini.com. Setuju tak?

Sangat Setuju
Setuju
Tak ada apa pun
Tak
Entahlah ikut awaklah..



Results
Polls

Votes: 72
Comments: 0
LOg MaSUk
Nickname

Password

Don't have an account yet? You can create one. As a registered user you have some advantages like theme manager, comments configuration and post comments with your name.
rADio iKiM


Jika tak nak dengan klik butang "STOP"

Jika tak on secara auto, bermakna browser anda ada masalah dengan plug-in. Sila semak mediaplayer, vlc, realplayer atau lain-lain dipasang dengan betul.
bERitA TeRKinI
·302 Found
302 Found

nginx/1.4.7
" target="new">302 Found


read more...
BEriTA dUNiA
·302 Found
302 Found

nginx/1.4.7
" target="new">302 Found


read more...
wEb NAsyiD

Laman-laman nasyid terpilih yang aktif.

 Amar
 Firdaus
 Hijjaz Records (HRSB)
 Inteam
 Jalinan Ukhuwah
 Kerabat Devotees
 R-iF
 Rabbani
 Raihan
 Sahabat Amal
 UNIC Records

LaMAn rUjUkAN

Laman-laman yang berkaitan dengan isu laman ini;

 Muslimdaily
 iMotivasi
 Islam itu Indah
 Pengisian Diri
 Tips Kehidupan
 iluvIslam
 Tahu, Faham & Amal
 Peribadi Rasulullah
 Aqustatic
 Kurung Pahang
 Al-Hulaimi
 Pondok Hearty
 Rediesh
 Wanita & Komputer
 Wanita Muslimah
 Mengandung.com
 abatasa2
 Zaharudin A.Rahman
 Badar-SAMBBST
 HaruBiru
 Rashia Wanita Hebat
 AyatCinta
 Dunia Penyair
 Cikgu Dahlia
 SiLampuNeon
 Abu Anas Madani
 Rahsia Wanita
 Koleksi Cinta

 Pakar Sakit Puan
 Anizyn
 Dechacare
 Azzariyat.com
 SeniHias
 AKanMati
 Tentang Cinta
 AjaibBenar
 HotMedia
 Berita-Harian-Online
 Sihat Selalu
 Bicara Tumbuhan
 Love Stitch
 BlogSerius
 OpenMInda
 Pena Kusisip
 MummyNemo
 ResipiRahsiaKu
 SebuahKehidupan
 King Of The East
KawanGeek
 It's My Story
 Kemuh
 Hadiah Ulang Tahun
 MalaysiaTopBlogger
 Nuraiman
 DekoRumah
 KomunitiMuslimat
 Blog Misteri
 Forum Paramedik
 TradingLiving
Aku Islam
B'jue Corner
SayaChefKecil
Genta-Rasa
CeritaCintaSedih
Ening Collection

Laman-laman diatas adalah usaha individu dan ada juga salinan daripada blog/laman lain. - wm

rANkiNg aLEXa

Catatan ranking berdasarkan laman Alexa portal terpilih.

26/7/2013
 turun  naik  kekal

MK 
MI 
HD 
TKO 
DD  
SO  
MR
WK
OU
   
TR 
CC
WU

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

15
65
62
228
3,218
1,743
14,151
25,561
27,145
7,907
11,663
28,497

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

* Ranking ini untuk Malaysia.

WaRgA kERjA

WeBMAaSTEr
Nabila Atiqah
- nabila.atiqah
- TempayanRetak

pEMb. wEBmAsTeR I
Kide Fatin
- kide.fatin
- Picture2U

PEmb. wEbMASteR II
Anisah Omar
- anisah88.omar
PENAFIAN:
WanitaKini tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan
oleh penggunaan maklumat yang dicapai daripada laman web ini dan  juga tidak bertanggungjawab
dengan apa-apa penulisan dalam laman ini.
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner.
The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.

You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt

themes design by Tempayan Retak