TKODaily - Wanita Islam Kini
   Login
:: Menu Utama  ::  Hantar Artikel  ::  Akaun Anda  ::  Forums  ::
kOtAk SeMbANg

Only registered users can shout. Please login or create an account.
mENu uTAmA
· Home
· Album
· Beritahu Kawan
· FAQ
· Forum
· Komen
· Masej Peribadi
· Members_List
· Muat Turun
· Pencarian
· PHPNuke Editor
· Statistik
10 tOp MinGGu iNi
There isn't content right now for this block.
10 tOp bULaN iNi
There isn't content right now for this block.
kERamAiAN OnLiNE
Welcome, Tetamu
Nickname
Password
(Register)
Membership:
Latest: zulzin
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 95

People Online:
Visitors: 27
Members: 0
Total: 27
pERkiRaAN oNLiNe
We received

2082857
page views since
1 Feb 2011

Jumlah Hits
· Hari Ini

302

· Semalam

1092


Purata Hits
· Sejam

62

· Sehari

1,141

· Sebulan

34,714

· Setahun

416,571


Server Masa Server
· Masa

05:26:33

· Tarikh

21 Dec 2014

· Zon

+0800

PeRKIraAN UniQuE

Statistik awam melalui portal percuma :-

WanitaKini.com: Fesyen

Search on This Topic:   
[ Go to Home | Select a New Topic ]

Fesyen Muslimah: Adakah Rekaannya Sudah Hilang Sentuhan Roh Syariat Islam?
Fesyen
Norazilawati Md Dahlal
Pusat Kajian Pengurusan Pembangunan Islam
Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan
Universiti Sains Malaysia
[email protected]
Terkini dalam industri fesyen telah mendedahkan satu bentuk fesyen berpakaian yang dilabelkan sebagai fesyen Muslimah, iaitu fesyen berpakaian yang sesuai dengan wanita Islam. Namun begitu, lambakan rekaan fesyen seperti ini dikatakan telah menimbulkan kekeliruan bagi sebahagian besar golongan wanita Islam mengenai tuntutan berpakaian mengikut syariat Islam. Persoalannya, adakah bentuk fesyen Muslimah yang mengikut tuntutan syariat? Sejauh manakah fesyen Muslimah sedia ada dalam industri ini memenuhi piawaian syariat Islam? Bagaimanakah respons pengguna Islam terhadap rekaan fesyen Muslimah yang kini menjadi keperluan dalam kehidupan?


Posted by Nabila on Saturday, November 15 @ 12:00:00 MYT (665 reads)
Seterusnya.. | 16826 bytes more | comments? | Score: 0)

Gaya wanita metropolitan
Fesyen
Oleh WUM


Beg tangan dan kasut sering menjadi pilihan bagi penggemar fesyen sebagai sebahagian gaya hidup mereka di kota metropolitan.

Menampilkan beberapa koleksi yang bakal memikat wanita, Alfio Raldo antara jenama yang menjadi pilihan bagi mereka yang bijak berfesyen dan berkeyakinan diri.

Bagi anda yang masih tercari-cari apakah koleksi pilihan sempena Syawal bakal kunjung tiba, himpunan beg tangan, kasut dan aksesori Alfio Raldo menjanjikan yang terbaik buat si pemakainya.Posted by Nabila on Tuesday, July 09 @ 22:54:11 MYT (872 reads)
Seterusnya.. | 2399 bytes more | comments? | Score: 0)

10 trend fashion terburuk mengikut pendapat wanita
Fesyen
Oleh Eddie

Ribuan wanita mengikuti polling untuk menentukan mana trend fashion terburuk pada abad ini. Jawaban tertinggi para wanita adalah seluar melorot yang kerap dikenakan oleh penyanyi Justin Bieber.Dalam banyak kesempatan Justin sering terlihat memakai seluar dengan gaya tersebut. Malah dalam beberapa bedekan kamera, penyanyi Baby tersebut kerap mengenakan seluar terlalu turun hingga punggungnya terlihat.


Posted by Nabila on Tuesday, March 12 @ 18:23:35 MYT (1155 reads)
Seterusnya.. | 2092 bytes more | comments? | Score: 0)

Fashion Tudung Wanita Kini
Fesyen
Oleh Ustaz Azhar IdrusFashion tudung menrut kupusan oleh Ustaz Azhar Idrus.


Posted by AnisahOmar on Monday, February 11 @ 13:46:17 MYT (670 reads)
comments? | Score: 0)

Hukum Wanita Bersanggul Dan Baju Berwarna
Fesyen
Oleh Dr MAZA

Soalan : Dr MAZA, sekarang ini menjadi trend wanita menyimpan sanggul tinggi. Begitu juga ramai wanita yang memakai pakaian yang menutup aurat tetapi berwarna. Tidakkah wanita hanya patut berwarna gelap? Apakah muka itu boleh jadi aurat? Apakah hukum dalam perkara-perkara seperti ini? Ada yang kata semua itu haram, tidak penuh syarat pakaian Islam dan ada pula yang kata boleh. Apakah pandangan Dr Asri dalam hal ini?

Juliana, Petaling Jaya.

Jawapan Dr MAZA: Terima Juliana atas soalan yang dikemukakan. Syabas juga kepada saudari kerana prihatin soal pakaian wanita dalam agama kita. Wanita amat tinggi nilainya dalam Islam. Oleh kerana tingginya harga wanita dalam agama ini, maka mereka dijaga dan dipelihara oleh Islam dengan sebaiknya agar tidak tercemar atau dipandang serong. Di sini, saya nyatakan beberapa perkara berikut;Posted by AnisahOmar on Friday, February 08 @ 15:36:47 MYT (636 reads)
Seterusnya.. | 8989 bytes more | comments? | Score: 0)

Vest ubah fesyen lelaki untuk wanita
Fesyen
Oleh Siti Nur Almizan Aripin

Pakaian tanpa lengan dipelbagai kegunaan sesuai sepanjang zaman

MELIHAT selebriti popular menggayakan vest membuatkan timbul keinginan anda untuk bergaya sama. Namun, masalahnya anda tidak tahu cara menyuai padan vest supaya gaya tidak kelihatan seperti wanita ketinggalan zaman.

Gaya vest mula diperkenalkan ketika era 80-an atau awal 90-an. Sebenarnya, ia sesuai sepanjang zaman malah boleh dipelbagaikan mengikut kesesuaian majlis yang dihadiri. Jika kena gaya, anda boleh tampil santai apabila mengenakan vest yang dipadankan bersama jeans.Posted by Nabila on Wednesday, October 31 @ 12:00:00 MYT (1564 reads)
Seterusnya.. | 3531 bytes more | comments? | Score: 3)

Hukum Pemakaian Inai Bercorak
Fesyen
Oleh Mr Bukit Besi

Salam satu Malaysia. Sekadar ingin berkongsi tentang hukum pemakaian inai bercorak mengikut hukum syarak. Mungkin masih ramai yang tertanya dan ragu berkenaan dengan hukum memakai inai bercorak atau inai yang dilukis di tapak tangan atau di belakang tapak tangan, samaada haram atau tidak bagi lelaki dan wanita, mungkin masih menjadi persoalan kepada mereka yang belum tahu terutamanya golongan wanita yang begitu meminati memakai inai bercorak (Henna) semasa majlis perkahwinan dan sebagainya.

Pelbagai pendapat dan kesimpulan yang boleh kita dapati tentang hukum pemakaian inai untuk lelaki dan perempuan. Ada pendapat menyatakan adalah haram sekiranya lelaki memakai inai untuk tujuan perkahwinan samaada hanya untuk tiga jari dan ada pendapat menyatakan adalah makruh jika lelaki memakai inai. Tetapi lain pula untuk perempuan, sesetengah pendapat menyatakan, sekiranya seseorang perempuan itu memakai inai dengan niat untuk menghias diri dan inai yang dipakai yang diasaskan oleh daun inai semulajadi tanpa ukiran seperti tattoo yang bercorakkan binatang dan berhala, hukumnya adalah harus.Posted by Nabila on Sunday, October 28 @ 12:00:00 MYT (1434 reads)
Seterusnya.. | 9069 bytes more | comments? | Score: 0)

Trend Meletak Anak Patung Di Bumper Kereta
Fesyen
Oleh Liyaana

Korang pernah tak ternampak kereta yang meletakkan anak patung / teddy bear di bawah bumper kereta seperti gambar di bawah nie?

Dan adakah anda tahu mengapa sebabnya kebanyakkan orang suka letak teddy bear nie di bawah bumper kereta.. Adakah ianya satu trend atau mempunyai agenda-agenda tersirat? Jom ikuti kisah yang kami sempat rakam daripada sebuah Forum terkenal iaitu Cari.Com.MyPosted by Nabila on Tuesday, March 06 @ 12:00:00 MYT (1107 reads)
Seterusnya.. | 3463 bytes more | comments? | Score: 0)

Jaket Muslimah
Fesyen
Oleh MERAN ABU BAKAR

SIAPA kata apabila sudah bergelar ibu tidak boleh bergaya seperti ketika masih anak dara. Biar apa pun statusnya, sebagai wanita penampilan perlu diambil kira terutama dari segi pemilihan pakaian.

Malah, dalam fesyen tidak ada istilah pakaian untuk bujang atau orang sudah berkahwin. Apa yang penting kesesuaian dengan imej yang mahu ditampilkan.

Bagi ibu muda berkerjaya yang lebih senang mengenakan tudung ke pejabat, pilihan fesyen untuk mereka kini semakin pelbagai.

Sememangnya, penampilan yang menarik dan bersesuaian dengan kerjaya akan membuatkan langkah yang diatur ke pejabat lebih berkeyakinan.

Misalnya, jaket panjang yang dikenakan bersama seluar atau jean potongan lurus ini mungkin serasi dengan pilihan ibu-ibu muda yang mempunyai kerjaya memerlukan mereka sentiasa aktif.Posted by Nabila on Monday, October 31 @ 08:22:54 MYT (2003 reads)
Seterusnya.. | 2049 bytes more | comments? | Score: 3)

Aku Mahu Pakai Jeans
Fesyen
Oleh UmmuAbbas

Seluar denim feminin begini boleh pakai di luar - dipadankan dengan baju labuh longgar paras lutut + tudung besar labuh menutupi bentuk dada.

Bismillah.

Sekali dengar, tajuk di atas berbau ala-ala tajuk siri novel remaja terkenal hari ini, siri “Aku Mahu…” karya novelis yang sedang ngetop sekarang, Puan Ain Maisarah.   Saya sendiri tidak pernah membaca novel-novelnya.  Iye lah… saya bukan lagi remaja… tapi ibu kepada anak sulung di ambang remaja… namun teringin juga ambil tahu apakah pendekatan menulis yang Puan Ain gunakan.  Insya Allah, mahu juga saya dapatkan novelnya suatu hari nanti.

Agak lama saya berfikir untuk menulis entry seumpama di bawah. Bukan sekali dua. Malah berpuluh-puluh kali. Saya bimbang akan menggamit fitnah kepada diri sendiri. Jika blog ini tertutup hanya kepada para muslimah, tiada masalah. Namun ia terbuka kepada semua golongan.


Posted by Nabila on Wednesday, March 02 @ 21:38:30 MYT (1313 reads)
Seterusnya.. | 11528 bytes more | comments? | Score: 0)

PoLL sELiDik
TKOdaily (pink) jadi Wanitakini.com. Setuju tak?

Sangat Setuju
Setuju
Tak ada apa pun
Tak
Entahlah ikut awaklah..Results
Polls

Votes: 72
Comments: 0
LOg MaSUk
Nickname

Password

Don't have an account yet? You can create one. As a registered user you have some advantages like theme manager, comments configuration and post comments with your name.
rADio iKiM


Jika tak nak dengan klik butang "STOP"

Jika tak on secara auto, bermakna browser anda ada masalah dengan plug-in. Sila semak mediaplayer, vlc, realplayer atau lain-lain dipasang dengan betul.
bERitA TeRKinI
·302 Found
302 Found

nginx/1.6.2
" target="new">302 Found


read more...
BEriTA dUNiA
·302 Found
302 Found

nginx/1.6.2
" target="new">302 Found


read more...
wEb NAsyiD

Laman-laman nasyid terpilih yang aktif.

 Amar
 Firdaus
 Hijjaz Records (HRSB)
 Inteam
 Jalinan Ukhuwah
 Kerabat Devotees
 R-iF
 Rabbani
 Raihan
 Sahabat Amal
 UNIC Records

LaMAn rUjUkAN

Laman-laman yang berkaitan dengan isu laman ini;

 Muslimdaily
 iMotivasi
 Islam itu Indah
 Pengisian Diri
 Tips Kehidupan
 iluvIslam
 Tahu, Faham & Amal
 Peribadi Rasulullah
 Aqustatic
 Kurung Pahang
 Al-Hulaimi
 Pondok Hearty
 Rediesh
 Wanita & Komputer
 Wanita Muslimah
 Mengandung.com
 abatasa2
 Zaharudin A.Rahman
 Badar-SAMBBST
 HaruBiru
 Rashia Wanita Hebat
 AyatCinta
 Dunia Penyair
 Cikgu Dahlia
 SiLampuNeon
 Abu Anas Madani
 Rahsia Wanita
 Koleksi Cinta

 Pakar Sakit Puan
 Anizyn
 Dechacare
 Azzariyat.com
 SeniHias
 AKanMati
 Tentang Cinta
 AjaibBenar
 HotMedia
 Berita-Harian-Online
 Sihat Selalu
 Bicara Tumbuhan
 Love Stitch
 BlogSerius
 OpenMInda
 Pena Kusisip
 MummyNemo
 ResipiRahsiaKu
 SebuahKehidupan
 King Of The East
KawanGeek
 It's My Story
 Kemuh
 Hadiah Ulang Tahun
 MalaysiaTopBlogger
 Nuraiman
 DekoRumah
 KomunitiMuslimat
 Blog Misteri
 Forum Paramedik
 TradingLiving
Aku Islam
B'jue Corner
SayaChefKecil
Genta-Rasa
CeritaCintaSedih
Ening Collection

Laman-laman diatas adalah usaha individu dan ada juga salinan daripada blog/laman lain. - wm

rANkiNg aLEXa

Catatan ranking berdasarkan laman Alexa portal terpilih.

26/7/2013
 turun  naik  kekal

MK 
MI 
HD 
TKO 
DD  
SO  
MR
WK
OU
   
TR 
CC
WU

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

15
65
62
228
3,218
1,743
14,151
25,561
27,145
7,907
11,663
28,497

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

* Ranking ini untuk Malaysia.

WaRgA kERjA

WeBMAaSTEr
Nabila Atiqah
- nabila.atiqah
- TempayanRetak

pEMb. wEBmAsTeR I
Kide Fatin
- kide.fatin
- Picture2U

PEmb. wEbMASteR II
Anisah Omar
- anisah88.omar
PENAFIAN:
WanitaKini tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan
oleh penggunaan maklumat yang dicapai daripada laman web ini dan  juga tidak bertanggungjawab
dengan apa-apa penulisan dalam laman ini.
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner.
The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.

You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt

themes design by Tempayan Retak